Potravinová intolerance může být i tvůj problém

Už je to víc než dva roky, co jsem se cítila pořád unavená, bez života, bez nálady. Cvičení mi začalo dělat problém. Rychle jsem se unavila, i když jsem cvičila pravidelně. Začalo to být divné a já přemýšlela, kde může být problém. Stresu bych to nepřikládala, protože nějak nebyl, a tak jsem začala hledat problém v kuchyni. Špatná strava často bývá jednou z hlavních příčin zdravotních problémů.

Jestliže jíme každý den po celá léta to samé jídlo, může se snadno stát, že začneme být přecitlivělí, a tomu se říká potravinová intolerance.  Pozor, neplést intoleranci s alergií. Jídla, na která míváme chuť, bývají tatáž, která vedou k přibývání na váze. Je to potom začarovaný kruh.

Trpíš-li nesnášenlivostí na nějakou potravinu, objeví se ti v těle opožděná imunitní reakce. To může nastat i několik hodin i dní poté, co jsi takové agresivní jídlo snědla. Může to mít mnoho vedlejších příznaků, od podrážděného střeva po kožní vyrážky, tvorbu ústních vřídků, Crohnovu chorobu nebo zánět trávicího traktu, koliku, ušní problémy a únavu a to je jen několik z mnoha příkladů. Ale potravinové intolerance mohou mít přímý vliv i na vstřebávání živin, funkci trávicích orgánů a kontrolu hmotnosti. Za nejběžnější spouštěče jsou označovány nejběžnější potraviny jako pšenice, mléčné výrobky, maso. Jednoduše proto, že jídla s těmito potravinami jíme každý den. Je tedy velice jednoduché získat potravinovou intoleranci.

Problém je v tom, že každý den jíme potraviny, na které jsme přecitlivělí, a dochází u nás k drastickému zpomalení metabolismu. To znemožňuje správnou funkci trávicích enzymů a naše tělo nemůže rozkládat dokonale tuky.

Konzumací stejného jídla omezujeme příjem základních živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Proto se při dietě doporučuje rozmanitost.

Jak poznat, které potraviny jsou pro mě špatné?

Nechala jsem si udělat test. Vůbec to nebolí a zabere to jen asi hodinu tvého času. Já jsem to vzala pěkně od podlahy a tento test jsem si nechala udělat i s hydrocolonem, o kterém píšu zde. Co mě k tomu vedlo? Jak už jsem zmiňovala, dlouho jsem se cítila unavená, měla přesušenou kůži po celém těle. Ani krémy na suchou kůži mi nepomáhaly. Přišlo mi to divné, protože jsem sportovala, jídlo také zdravé, samozdřejmě s občasným prohřeškem, který sám o sobě by to ale nezpůsobil. Kamarádka mi vyprávěla, jak byla už podruhé na hydrocolonu, protože měla podobné problémy jako já, a pomohlo jí to. Potravinová intolerance i s testem parazitů v těle a hydrocolon byly v jednom balíčku. Vždy, když se mohu dovědět něco o svém těle, neváhám, protože to nikdy nezaškodí, a jsou to dobře investované peníze. Parazity v těle jsem neměla, protože se pravidelně celá rodina odčervujeme (chystám článek na toto téma), ale intolerance se samozdřejmě objevila. Některé potraviny mě hodně překvapily a s jinými jsem počítala.

3 nejhorší pro mě potraviny byly mléko a tedy i mléčné výrobky vůbec, čili žádné překvapení, protože cítím, že mi nedělají dobře, a to už několik let. Gluten také žádné překvapení, protože hlavně u pečiva sleduji, že mě nadýmá až do velikosti těhotenského břicha. Maso, hlavně vepřové a hovězí, ale to mi vůbec nevadí. Největší překvapení byla cuketa, zelí, grep, cibule, česnek, kopr. Všechno, co mám ráda.

Není to ale tak strašné, jak by se mohlo zdát. Bezglutenové pečivo, těstoviny nebo mouky jsou běžně k dostání. Mléčné výrobky jsem i tak moc nemusela, nejhorší problém je káva. Tam mám prostě nejraději živočišné mléko a o kozím nebo sójovém (mám ráda kokosové a rýžové) nemůže být do kávy  řeč. Než takovou kávu, to raději žádnou, a začala jsem pít více bylinkových čajů. Maso moc nejím, ale jestli, tak volím krůtí nebo kuřecí.

Důležité je zmínit, že intolerance není na celý život, ale upravením jídelníčku se toho můžeme zbavit. Po několika měsících můžeš vyzkoušet některé potraviny znovu a přidávat je zpět do svého jídelníčku. Jednu po druhé, aby bylo vidět, jestli se intolerance stále objevuje, nebo ne.

Pomocí správného jídla se můžeš dostat ze začarovaného kruhu neovladatelné chuti k jídlu, hlavně cukru, a přibývání na váze. Správné jídlo tělo vyživuje a také reguluje hladinu krevního cukru, takže nezažíváme takové propady.

Tento test je fajn si udělat, i když myslíš, že nemáš žádné problémy. Můžeš to vzít jako prevenci a vyvarovat se vážnějším problémům. Není to tak finančně náročné a určitě to za to stojí. A jestli už máš nějaké problémy a tvůj doktor si neví rady, tak bych neváhala ani minutu, protože možná právě tady je zakopaný pes.

lillan.andrea@seznam.cz
Pomohu vám dostat se ze stratovací čáry do cílové rovinky. Cvičení, zdravé jídlo a pozitivní myšlení se stane i vaší součástí. Můj příběh si přečtete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.