Těmto barvivům se raději vyhýbej

Potravinářské barvivo je něco, co by si podle mého názoru výrobci mohli odpustit. Vždyť  barviva nemají žádný vliv na nutriční hodnutu potravin. A přitom to, co v potravinách hledáme, by měla být právě nutriční hodnota. Místo toho pak kupujeme produkty, které nám sice zaplácnou žaludek, ale do budoucna nám nic dobrého nepřinesou, právě naopak. Nebuď lhostejná k tomu, jaké produkty kupuješ, a nedávej se oklamat hezkým balením nebo drahou reklamou. Možná už jsi četla tento článek o glutamanu a víš tedy, že, co se potravin týče, lepší než důvěra je pořádně si prověřit, co je uvnitř každého krásného balení.

Ano, jsou jistě nějaké normy, které by měli výrobci dodržovat. V potravinách by se mělo vyskytovat jen nějaké malé povolené množství, bezpečné pro naše zdraví. Na následujících příkladech uvidíš, že barviva jsou téměř všude. Jak tedy kontrolovat ono „bezpečné“ množství. Bral někdo v  úvahu také to, že každý člověk je úplně jiný, každý organizmus je jinak odolný a silný? Většina z nás má prakticky pořád oslabenou imunitu. Denně čelíme únavě, stresu, nedostatku spánku, virům a bakteriím a do toho to našemu tělu vůbec neusnadňujeme tím, co jíme. Z čeho naše tělo má neustále čerpat energii a sílu? Z doplňků stravy?

A víš, že i v některých doplňcích stravy a lécích se objevují barviva? Proč? To bych také chtěla vědět. Je mi totiž úplně jedno, jestli sním vitamín červený, růžový, bílý nebo klidně černý. Chci jen, aby byl prospěšný mému zdraví.

Jak to tedy s barvivy je?

Potravinářké barvivo (barvivo, které je jedlé) se přidává do potravin pro zvýraznění barvy. V realitě to tedy znamená, že sýr je oranžovější, máslo je žlutější nebo jahodový jogurt bez jahod má krásnou jahodovou barvu. Je-li barvivo obsažené v produktu, musí být označené na etiketě. Můžete si tedy všimnout údaje „barveno umělými barvivy“, například: tartrazin (E 102), chinolinová žlut’ (E 104), karamel (E 150) atd. Použití barviv je velice široké: omáčky, dorty, sladkosti, nápoje, masné produkty, sýry, džemy, různé jedlé ozdoby, papíry. Prostě vše, na co si vzpomenete, může být obarvené. Užití potraviářských barviv se řídí hygienickými předpisy a příslušnými technickými normami. Kód pro barviva je v rozmezí mezi E 100 až E 199.

Následujícím barvivům byste se měli rozhodně vyhnout: E 102, E 104, E110, E122, E 124, E 129, E 132, E 133.

  • Mohou vyvolat alergické reakce, astma, sennou rýmu, bolest hlavy a břicha.
  • Mohou být příčinou nespavosti, hyperaktivity, deprese, problémů s koncentrací.
  • Mohou se zhoršovat příznaky kopřivky, atopického zánětu kůže, ekzému.
  • Jsou podezřelé z karcinogenních účinků.
  • Mohou představovat ohrožení pro těhotné nebo mít i negativní vliv na dítě.

 

E 104 – Chinolinová žluť

Jedná se o zelenožluté barvivo, které se vyrábí synteticky destilací uhelného dehtu.

Toto éčko můžeme najít v nealkoholických nápojích, pudincích v prášku, cukrovinkách, sušenkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích.

U dětí může způsobovat hyperaktivitu a u citlivých osob alergické reakce.

V EU je barvivo povolené, zatímco v USA ne.

E 110 Žluť SY

Žlutooranžové barvivo vyráběné synteticky. Můžeme ho najít pod anglickými názvy Sunset Yellow, FCF Orange Yellow S nebo FD&C Yellow 6.

Objevuje se v nealkoholických nápojích, v mnoha druzích sladkostí, v pekařských výrobcích, v meruňkovém džemu, marcipánu, zmrzlině, hořčici, žvýkačkách, instantních polévkách a dalších.

Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen, a může se ve žluti objevit jako nečistota. Může vyvolat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku nebo dráždit žaludek a vyvolat zvracení nebo průjem. Látka je podezřelá ze způsobování dětské hyperaktivity a může vyvolávat nesnášenlivost aspirinu.

E 102 Tartrazin

Je syntetické žluté azobarvivo a získává se synteticky z kamenouhelného dehtu.

Používá se jako přídatná látka do ovocných drtí, likérů, obarvených šumivých nápojů, džusů, instantních pudingů, polévek, zmrzlin, bonbónů, žvýkaček, marcipánu, marmelády, želé, hořčice, jogurtů. Průmyslově se objevuje v syntetických barvách nebo se používá k barvení krmiv pro zvířata nebo zdravotních pilulek.

Zdá se, že tartrazin způsobuje nejvíce alergických reakcí ze všech azobarviv, zvlášť mezi astmatiky a lidmi s nesnášenlivostí aspirinu, dále pak může způsobovat migrénu, rozmazané vidění, svědění, sennou rýmu nebo skvrny na kůži, dětskou hyperaktivitu.

E 133 Brilantní modř

Je to jasně modré barvivo, které se získává synteticky z uhelného dehtu. Často se používá v kombinaci s jinými barvivy. V celé EU je toto barvivo povoleno.

Používá se k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, pekařských výrobků, cereálií, pudinků. Dále ho najdeme v barvách na vlasy, make-upech, deodorantech, zubních pastách a jiných drogistických a kosmetických výrobcích.

Může způsobit hyperaktivitu u dětí. Je podezření na rakovinotvorné účinky. Na pozoru by však měli být zejména lidé citliví na aspirin. Může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce.

E 132 Indigotin (Cl potravinářská modř 1)

Indigotin je tmavě modré barvivo, které na světle velmi lehce vybledne. Získává se z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ta se vyrábějí z uhelného dehtu). V EU je povoleno k barvení řady potravin.

Používá se při výrobě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, cereálií, sladkostí, želé, mražených dezertů, krémů, léků, krmiv pro zvířata nebo parfémů. Dále se využívá k provádění ledvinových testů nebo k testování mléka.

U citlivých jedinců může způsobit zvracení, zvýšený krevní tlak, alergické reakce a vyrážky.

E 122 Azorubin

Syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv. Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.

Najdeme ho v instantních polévkách, jogurtech, sýrech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách, sušeném ovoci.

Na obalu potraviny musí být uvedeno, že může způsobovat hyperaktivitu u dětí. Může zhoršovat symptomy astmatu nebo zvyšovat hyperaktivitu u dětí.

E 129 Červeň Allura AC ( Cl potravinářská červeň 17 )

Jedná se o souhrnný název pro celou řadu červených barviv. Dodávají pokrmům nejen barvu, ale i ovocnou chuť. Často používané místo amarantu. Vzhledem k nepřesvědčivým výsledkům některých studií je v mnoha zemích včetně ČR (EU) povoleno.

Získává se synteticky z uhelného dehtu a ropy. Pro výrobu se využívá sloučenina p-credine, u které byla dokázána karcinogenita na zvířatech.

Používá se k barvení salámů, moučníků, dezertů, limonád. Dále v krmivech pro zvířata, kosmetice, lécích, šampónech.

E 124 Košenilová červeň A (Ponceau 4R, Cl potravinářská červeň 7)

Jasně červené barvivo, které patří mezi azosloučeniny a získává se synteticky z kamenouhelného dehtu. Pozor, neplést s E 120 košenilou, což je přírodní barvivo.

Používá se při výrobě kečupů, cukrovinek, marmelád, pudinků, žvýkaček, mléčných výrobků, limonád, zmrzlin, kompotovaného ovoce či rybích výrobků.

Může způsobovat astma a horečky, dávat pozor by si měli zejména lidé citliví na aspirin.

 ♥

Sama vidíš, že barviva jsou téměř všudypřítomná, a to zejména v hotových produktech. Snažme se tedy co nejvíce vařit doma z kvalitních, čerstvých produktů. Možná najdeš nějakou inspiraci tady.

To my jsme konzumenti, my máme vliv na to, co se bude objevovat v regálech v obchodech. Kupujme produkty dobré kvality a vyhýbejme se těm, které nám škodí nebo nemají pro naše zdraví žádný význam.

Zdroj informací: Beata sokolowska- Alkaliczny styl zycia, wikipedie, www.dtest.cz

lillan.andrea@seznam.cz
Pomohu vám dostat se ze stratovací čáry do cílové rovinky. Cvičení, zdravé jídlo a pozitivní myšlení se stane i vaší součástí. Můj příběh si přečtete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.